HeCOG

Ελληνική Συνεργαζόμενη Ογκολογική Ομάδα (EΣΟΟ) ή Hellenic Cooperative Oncology Group (HeCOG) είναι μια μη-κερδοσκοπική Επιστημονική Εταιρεία που αριθμεί στα μέλη της εξέχοντες Παθολόγους-Ογκολόγους.

Οι στόχοι της HeCOG

Οι κύριοι στόχοι της εταιρείας είναι:

  1. Η μελέτη μεθόδων θεραπείας του καρκίνου
  2. Η προώθηση της κλινικής και βασικής έρευνας στην Ελλάδα και το διεθνή χώρο, σε συνεργασία με αντίστοιχους φορείς
  3. Η διοργάνωση σεμιναρίων και επιστημονικών συμποσίων για την ενημέρωση και επιμόρφωση γιατρών και άλλων επιστημόνων με συναφές αντικείμενο, καθώς και φοιτητών
  4. Η οργάνωση αναγνωστηρίων, βιβλιοθηκών και άλλες συναφείς δραστηριότητες

Στο πλαίσιο των στόχων της η Εταιρεία μας σχεδιάζει και διενεργεί ερευνητικές κλινικές μελέτες ενώ διαμορφώνει και συνιστώμενες θεραπείες κακοήθων νοσημάτων σύμφωνα με τις εγκεκριμένες ενδείξεις. Πρόκειται για έρευνες, απόλυτα αξιόπιστες, που ελέγχονται ποιοτικά σε όλες τις φάσεις της υλοποίησης τους και έχουν σαν συνέπεια την πραγματοποίηση επιστημονικών εργασιών που ανακοινώνονται σε διεθνή συνέδρια και δημοσιεύονται σε έγκυρα και γνωστά ιατρικά περιοδικά που έχουν σχέση με την Ογκολογία.

Εκτός από την κλινική έρευνα, η ΕΣΟΟ δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια και στο πεδίο της εφαρμοσμένης έρευνας (translational research), η οποία συμβάλλει σημαντικά στην εξέλιξη της Ογκολογίας.

Όλες οι απαραίτητες εγκρίσεις για τη διεξαγωγή των παραπάνω ερευνών διασφαλίζονται σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία.

Η ΕΣΟΟ λειτουργεί σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα αντίστοιχων ερευνητικών συνεργαζόμενων ομάδων. Διαθέτει τμήμα διαχείρισης πληροφοριών, ανάπτυξης λογισμικού, βιοστατιστικής, καθώς και γραμματειακή υποστήριξη. Στα κεντρικά της γραφεία στην Αθήνα συγκεντρώνονται τα κλινικά και εργαστηριακά δεδομένα των ερευνητικών πρωτοκόλλων. Εκεί γίνεται η επεξεργασία τους από εξειδικευμένο προσωπικό.

Η ΕΣΟΟ αποτελεί μια σημαντική ερευνητική ομάδα στη χώρα μας με ευρεία απήχηση, διεθνή αναγνώριση και πολλά σχέδια για το μέλλον.
Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε ότι το 2001 η ΕΣΟΟ κέρδισε τιμητική διάκριση από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο και τη συμβολή της στη θεραπεία του καρκίνου στη χώρα μας.

Η ΕΣΟΟ, ως διεθνώς καθιερωμένη συνεργαζόμενη ερευνητική ομάδα, έχει τη δυνατότητα να αναλάβει ακόμα σπουδαιότερο ρόλο στο τομέα της ιατρικής έρευνας για τη θεραπεία του καρκίνου και έχει τη δυνατότητα να βοηθήσει ουσιαστικά γιατρούς και ασθενείς στη μάχη με μια ασθένεια που μπορεί και πρέπει να νικηθεί.

Η Ιστορία μας

Η HeCOG ιδρύθηκε το 1990 από 4 δραστήριους Παθολόγους Ογκολόγους,  από δύο Αντικαρκινικά Κέντρα και δύο Πανεπιστημιακά Ογκολογικά Τμήματα, οι οποίοι μοιράζονταν κοινά οράματα και επιστημονικούς στόχους, αλλά πάνω από όλα τη θέληση να προσφέρουν στους ασθενείς τους τα σύγχρονα επιτεύγματα της Ιατρικής Επιστήμης στην ειδικότητα της Παθολογικής Ογκολογίας.

Στην πορεία του χρόνου η Ομάδα πλαισιώθηκε από γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, καθώς και άλλους επιστήμονες που διεύρυναν τους ερευνητικούς μας ορίζοντες.

Σήμερα η ΕΣΟΟ αριθμεί περισσότερα από 70 μέλη, τα οποία είναι εξέχοντες επιστήμονες κυρίως Παθολόγοι Ογκολόγοι από 30 ογκολογικά κέντρα σε Ελλάδα και Κύπρο. 

Σε διεθνές επίπεδο συνεργάζεται με διακεκριμένα κέντρα του εξωτερικού όπως επίσης και με τις ακόλουθες Eρευνητικές Ομάδες. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Πρόεδρος

Γεώργιος Φούντζηλας

Αντιπρόεδρος

Δημήτριος Πεκτασίδης

Μέλη

Παρασκευάς Κοσμίδης, Θεοφάνης Οικονομόπουλος, Επαμεινώνδας Σαμαντάς, Δημήτριος Μπαφαλούκος, Γεράσιμος Αραβαντινός, Χρήστος Χριστοδούλου, Αμάντα Ψυρρή, Αθηνά Χριστοπούλου, Έλενα Λινάρδου, Ιωσήφ Σγουρός, Άγγελος Κούτρας, Παύλος Παπακώστας, Χαράλαμπος Ανδρεάδης, Σταματίνα Δεμίρη, Ευαγγελία Ραζή, Έλενα Φούντζηλα, Δημήτριος Τρυφωνόπουλος

Επιστημονική Επιτροπή

Πρόεδρος

Έλενα Λινάρδου

Μέλη

Ηλίας Αθανασιάδης, Χαράλαμπος Ανδρεάδης, Γεράσιμος Αραβαντινός, Αναστάσιος Βισβίκης, Έλενα Γκόγκα, Σταματίνα Δεμίρη, Φλώρα Ζαγουρή, Nικόλαος Ζαμπόγλου, Παρασκευάς Κοσμίδης, Άννα Κουμαριανού, Άγγελος Κούτρας, Αθανάσιος Κωτσάκης, Γεώργιος Λαϊνάκης, Θωμάς Μακατσώρης, Ιωάννης Μούντζιος, Χαράλαμπος Μπακογιάννης, Βασίλειος Μπαρμπούνης, Δημήτριος Μπαφαλούκος, Αναστάσιος Μπούτης, Μαντώ Νικολαΐδη, Θεοφάνης Οικονομόπουλος, Χρίστος Παπαδημητρίου, Κυριακή Παπαδοπούλου, Παύλος Παπακώστας, Δημήτριος Παπαμιχαήλ, Γεώργιος Παπαξοΐνης, Δημήτριος Πεκτασίδης, Ευαγγελία Ραζή, Ελένη Ρες, Γεώργιος Ρηγάκος, Επαμεινώνδας Σαμαντάς, Ζένια Σαριδάκη, Ιωσήφ Σγουρός, Δημήτριος Τρυφωνόπουλος, Μαρίνος Τσιατάς, Έλενα Φούντζηλα, Γεώργιος Φούντζηλας, Χρήστος Χριστοδούλου, Αθηνά Χριστοπούλου, Αμάντα Ψυρρή, Davide Mauri

Ομάδες Εργασίας

Ομάδα Κεφαλής – Τραχήλου                                    

Ομάδα Πνεύμονα                                                                                                                  

Ομάδα Μαστού                                                                                             

Ομάδα Γαστρεντερικού                                                                     

Ομάδα Γυναικολογικού                                                                     

Ομάδα Ουροποιογεννητικού                                                                         

Ομάδα Μελανώματος – Σαρκώματος                                               

Ομάδα Κληρονομικού Καρκίνου

Γραφείο Δεδομένων

Διευθύντρια

Εβίτα Φράγκου

Τμήμα Συντονισμού και Επιτήρησης Κλινικών Μελετών

Θάλεια Παπαπαύλου

Υπεύθυνη Συντονισμού Mελετών & Κανονιστικών Θεμάτων

Μαρία Μοσχονή

Υπεύθυνη Συντονισμού & Διαχείρισης Δεδομένων

Αναστασία Νταφαλιά

Junior CRA

Άννα Καρύδα

Βοηθός Κλινικής/Μεταφραστικής Έρευνας

Τμήμα Βιοστατιστικής

Τμήμα Ανάπτυξης Λογισμικού & Ασφάλειας Υπολογιστικών Συστημάτων

Δημήτρης Καζιόλας

Υπεύθυνος ΙΤ/Υπεύθυνος ασφάλειας πληροφοριών (ΥΑΠ)

Λογιστήριο

Μ. Καραγιάννη

Υπεύθυνη Λογιστηρίου